De drie beste en slechtste partijen voor vrij wapenbezit

De verkiezingen komen steeds dichterbij en de campagne is in volle gang. Het onderwerp “vrij wapenbezit” is echter een beetje ondergesneeuwd in het verkiezingsgeweld en daarom hebben wij het op ons genomen om u te informeren over de beste en slechtste partijen als het gaat om vrij wapenbezit. Daarbij kijken we naar de huidige partijstandpunten, de eerdere wetsvoorstellen en stemmingen van de partijen en, indien bekend, wat individuele Kamerleden vinden van vrijere wapenwetten.

DE BESTE:
3: Forum voor Democratie
Forum voor Democratie heeft geen uitgesproken standpunt over vrij wapenbezit, noch over zelfverdediging. Wel hebben twee kandidaten op de lijst van FvD zich zeer sterk uitgesproken voor vrijere vuurwapenwetten. De nummer twee van de partij, Theo Hiddema, zei eerder “zonder pistool sta je voor lul tegenover een inbreker”. Hij voegde zelf ook de daad bij het woord door een pistool aan te schaffen en op schietles te gaan. De nummer negen, Yernaz Ramautarsing heeft meerdere artikelen geschreven waarin hij pleit voor het recht op vrij wapenbezit. Daarnaast heeft hij dit standpunt meerdere malen in debatten verwoord. Tegelijkertijd zegt Forum over het vrij wapenbezit-standpunt van Ramautarsing: “Dit is niet de partijlijn en deze standpunten gaat hij ook niet uitdragen.” Daardoor krijgen ze toch nog een lagere score. Maar als u dan toch op Forum stemt, stem dan op een van de twee genoemde kandidaten.

2: PVV
Uit een peiling van Maurice de Hond in 2011 bleek dat onder PVVers de meeste voorstanders van vrijere vuurwapenwetten te vinden zijn. Opvallend genoeg doet de partij daar weinig mee, over vuurwapenwetten hoor je Wilders nooit. Wel onderscheidt hij zich positief ten opzichte van andere partijen door te pleiten voor de legalisering van pepperspray. De PVV pleitte ook meerdere malen voor een verruiming van de mogelijkheden om jezelf te verdedigen. Daarnaast pleitte de partij in het verleden voor soepelere regels voor airsofters (waarin ons land overigens nog steeds een van de strengste wetgevingen van Europa heeft). Toch heeft de PVV ook voor enkele strengere wapenwetten gestemd, met name waar het gaat om messen. Ook was de partij die je toch vaak hoort als het gaat over de machtsgreep van de EU, erg stil over de nieuwe strengere Europese wapenrichtlijn. Het is dus vooral uit gebrek aan beter dat de PVV op de tweede plaats komt. De recente voorstellen zijn echter wel een stap in de goede richting. Wij hopen dat deze trend zich doorzet bij de PVV en dat zij op termijn ook zullen pleiten voor vrij vuurwapenbezit.

1: Libertarische Partij (LP)
De Libertarische Partij heeft, voor zover wij konden vinden, als enige deelnemende partij een uitgesproken standpunt vóór vrij vuurwapenbezit. Het is alleen jammer dat we daar in de campagne van de LP weinig van horen. In het programma lezen we bij het kopje “Beschermen” dat de partij vrijwel hetzelfde standpunt uitdraagt als Vrij Wapenbezit Nederland: een legalisering van vuurwapenbezit voor diegenen die niet veroordeeld zijn voor een geweldsmisdrijf en in staat zijn het wapen te gebruiken voor zelfverdediging. Daarom krijgt de Libertarische Partij, ondanks zijn geringe grootte, van ons de hoogste score.

 

DE SLECHTSTE:
3: PvdA
De PvdA is medeverantwoordelijk voor het desastreuze kabinetsbeleid. Het kabinet heeft bezuinigd op veiligheid en gelobby’t voor een strengere wapenrichtlijn bij de EU. Het was niet voor niets tijdens het Nederlandse voorzitterschap dat de Europese wapenrichtlijn in een stroomversnelling kwam. De VVD is daar ook zeker medeverantwoordelijk voor, maar de PvdA is hierin nóg gretiger. Ook heeft de partij in het verleden vaak voorstellen om de wapenwetten strenger te maken gesteund. Onlangs nog stemde de PvdA, samen met het CDA, D66 en de SP, in bij een voorstel om de luchtbukswetgeving aan te scherpen. Die plannen kwamen overigens van VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhof.

2: CDA
Het CDA is misschien niet de eerste keuze die je hier zou verwachten en dat is misschien ook wel terecht. Partijen als D66 en de SP zijn toch ook zeker geen vrienden van vrij wapenbezit. Zo’n beetje alle linkse partijen zijn uitgesproken tegenstander van vrijere wapenwetten. Dat is echter nog gevaarlijker bij een partij die zich dusdanig als rechtse “law and order”-partij neerzet, omdat je dat daarbij veel minder verwacht. Het CDA is tegen een verruiming van de zelfverdedigingswetten en was in 2012 kritisch toen staatssecretaris Fred Teeven zei dat mensen het recht hebben om lijf en goed te verdedigen en dat daarbij best geweld mag worden gebruikt. Toen in 2014 het Openbaar Ministerie aankondigde de juweliersvrouw niet te zullen vervolgen omdat zij uit zelfverdediging handelde, behoorde het CDA, samen met D66, tot de partijen die dat “voorbarig” en “te snelle conclusies” vonden. Het CDA pleit ook nog steeds voor strengere vuurwapenwetten. Zo vinden zij dat bij een veroordeling wegens illegaal vuurwapenbezit, er altijd een celstraf uitgedeeld moet worden. Als die wet er al was geweest, zou de Deurnese juwelier nu in de cel zitten, terwijl hij zonder dat vuurwapen (en zijn dappere vrouw) nu waarschijnlijk dood zou zijn. Ook stemde CDA-Europarlementariër Van Nistelrooy voor de strengere Europese wapenrichtlijn in de Trialoog. Het CDA zegt voor veiligheid te staan, maar beschermt in de praktijk, met zijn strengere wapenwetten, alleen maar de crimineel die daardoor met ongewapende slachtoffers te maken heeft.

1: Groen Links
GroenLinks is misschien wel de slechtste partij van Nederland als het gaat om de wapenwetten van ons land. De groenen in het Europees Parlement waren in 2007 al aan het juichen toen destijds de wapenrichtlijn werd verstrengt, laat staan hoe blij ze er nu wel niet mee zijn. In 2010 nam GroenLinks het initiatief voor een landelijke wapeninleveractie. Toen staatssecretaris Fred Teeven in 2012 zei dat mensen het recht hebben om lijf en goed te verdedigen en dat daarbij best geweld mag worden gebruikt, was GroenLinks, samen met het CDA, D66 en de SP, een van de meest kritische partijen. Tegenwoordig is de partij een stuk stiller als het om vuurwapens gaat, maar GroenLinks blijft nog altijd van alle partijen het minst te vertrouwen als het erop aankomt. Het is overigens wel opvallend voor een partij wiens jeugdbeweging, DWARS, eerder explosieven produceerde

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*