De overheid faalt, we moeten onszelf weer kunnen verdedigen

Duizenden verkrachtingen, honderden overvallen, tienduizenden inbraken per jaar: De onveiligheid in Nederland is schrikbarend. Volgens de officiële cijfers is er sprake van een dalende trend, maar die cijfers tellen alleen het aantal aangiften. Erg onbetrouwbaar als je bedenkt dat maar één op de acht verkrachte vrouwen aangifte doet. Veel slachtoffers besparen zich de moeite, veelal om de simpele reden dat het toch geen zin heeft met een oplospercentage van 8 %. In een heel aantal gevallen ontmoedigt de politie zelfs actief het doen van aangifte. Bij winkeldiefstallen, straatovervallen of nog erger; bij aanrandingen door asielzoekers, probeert de politie de cijfers artificieel omlaag te brengen. De overheid faalt in haar primaire taak: het beschermen van de bevolking. Het wordt tijd dat mensen zichzelf weer kunnen verdedigen, het liefst met vuurwapens.

Zelfverdediging is een mensenrecht. In Nederland hebben we dat cruciale recht echter niet. Ja, officieel mag je nog wel wat terugdoen als je agressief wordt benaderd, maar dan moet je wel oppassen zelf niet in de bak te belanden. Als je überhaupt al de kans hebt om iets te doen want de crimineel is altijd in het voordeel. Hij heeft het verrassingseffect mee en is voorbereid op zijn geweldsdaad, het slachtoffer wordt volledig verrast en overmand. Waar de crimineel wapenwetten weinig kan schelen, hij doet immers toch al dingen die bestraft kunnen worden, kan een rechtgeaarde burger zichzelf niet bewapenen en beschermen. Aan die oneerlijke situatie moet een eind komen.

Liberale wapenwet, aantal moorden gehalveerd

Laten we kijken hoe het beter kan met verstandige wapenwetgeving zoals in Tsjechië. Daar is na de val van de muur de meest liberale wapenwetgeving ter wereld ingevoerd. Het resultaat: een halvering van het aantal moorden en een van de laagste criminaliteitscijfers ter wereld. Het is wetgeving die een stuk zinniger is dan de daderpampering in Nederland.

Bij ons in Nederland is de Deurnese juwelier van Goldies, die zijn leven te danken heeft aan zijn illegaal aangeschafte vuurwapen, inmiddels veroordeeld voor verboden vuurwapenbezit. Het toch behoorlijk nieuwswaardige feit (de niet-veroordeling van zijn vrouw heeft het nieuws immers flink bezig gehouden) heeft hier het nieuws niet eens gehaald. Zonder het pistool had de juweliersvrouw haar man, al aangevallen door de met pistolen en pepperspray bewapende overvallers, kunnen verdedigen. Je mag jezelf wel verdedigen, zolang je het maar ongewapend doet tegen tot op de tanden bewapende geharde criminelen. Dit is onrecht in zijn puurste vorm.

Gewapende overlevers

Het is tijd dat de politiek zich in gaat zetten voor de slachtoffers van criminaliteit, in plaats van het de daders zo makkelijk mogelijk maken. Wapenverboden houden vuurwapens immers niet uit handen van criminelen, wel uit de handen van slachtoffers. De overheid zegt dat we moeten vertrouwen op de politie maar als seconden tellen is de politie er in minuten, áls je het geluk hebt dat ze überhaupt komen. De politie moet zich in deze tijden bezig houden met terreur, de vluchtelingenstroom en de drugsoorlog en dan ontbreekt de capaciteit om nog achter overvallers en verkrachters aan te gaan. Maar dat de politie niet komt is één ding, vervolgens de bevolking niet eens de gelegenheid te geven zelf in te grijpen is regelrecht kwaadaardig. Ik wil geen ongewapende slachtoffers maar gewapende overlevers.


Jasper de Groot

Dit artikel is eerder geplaatst op TPO

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*