Schutter op Amerikaanse school tegengehouden door gewapende omstander

Altijd als er een grote schietpartij plaatsvindt op een Amerikaanse school, komt dat in Nederland uitgebreid in het nieuws. Van de gelegenheid wordt dan direct gebruik gemaakt om te pleiten voor een strengere wapenwet. Gisteren vond er echter een schietpartij plaats die in Nederland niet of nauwelijks de media zal halen. De kwaadaardige schutter kwam namelijk niet ver, hij werd al na zijn eerste schoten zelf geraakt door de kogel van een gewapend personeelslid van de school. Ook hier zien we weer; de enige manier om dit soort gekken tegen te houden, is door getrainde en bewapende goedwillenden in de buurt.

De hypocrisie van de Nederlandse media om aan deze zaak weinig aandacht te geven is zeer stuitend. Juist in een periode waarin er zoveel aandacht ging naar andere schietpartijen in de VS (die vrijwel zonder uitzondering plaatsvonden in zogenaamde “gun free zones”, gebieden waar vuurwapens niet zijn toegestaan) zwijgen kranten en journaals. Er ging ook veel aandacht naar de oplossing van de linkse Democratische Partij, die pleitte om de wapenwet te verscherpen. De reactie van de Republikeinen was juist om docenten en andere medewerkers van scholen, toe te staan een vuurwapen te dragen. Op die manier zou er snel kunnen worden ingegrepen bij een vuurwapengevaarlijke gek. Die oplossing werkt, zo blijkt ook hier.

Dat bleek ook eerder. Enige tijd geleden schreven we al over een groot aantal keren dat mensenlevens werden gered door bewapende omstanders. Dat het verscherpen van de wapenwet niet werkt, zien we ook in Europa, waar de afgelopen jaren vele aanslagen hebben plaatsgevonden in landen waar vuurwapenbezit zo goed als verboden is. We zien het ook in Nederland, waar we meer dan wekelijks in de krant kunnen lezen over onder andere criminele afrekeningen die soms zelfs bij scholen of speeltuinen plaatsvinden. Criminelen en psychopaten luisteren nu eenmaal niet zo goed naar wapenverboden als beleidsmakers zouden willen. De enige groep die onbewapend achterblijft, zijn de rechtgeaarde burgers die zich aan de wet willen houden.

Waarom draaien we het niet om? Geef rechtgeaarde burgers de mogelijkheid om zichzelf te trainen en bewapenen met vuurwapens en pak tegelijkertijd gewelddadige criminelen en terroristen harder aan. Strenge wapenwetten zijn een schijnoplossing. Wat wel werkt is een goed getrainde bewapende bevolking, die kan ingrijpen bij geweld. Dat zien we in Tsjechiƫ, in Zwitserland, maar ook bij dit Amerikaanse geval. Laat het een wijze les zijn voor Nederland. Wij willen af van de symptoombestrijding en symboolpolitiek van strengere wapenwetten, wij willen realistische preventieve oplossingen. De enige manier om grootschalige schietpartijen (zoals ze ook in Europa plaatsvinden) te voorkomen, is door mensen toe te staan een vuurwapen te dragen ter zelfverdediging. Alleen zo kunnen krijgen we een veiliger Nederland.

 

 

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*