Tsjechië wil recht op wapenbezit verankeren in grondwet

In Tsjechië zijn plannen om het recht op vrij wapenbezit in de grondwet te verankeren, zo berichtte de Oostenrijkse krant Kurier gisteren. Het voorstel komt van de minister van Binnenlandse Zaken, Milan Chavanec in reactie op de recente terroristische aanslagen in o.a. Berlijn. een “Actieve en snelle verdediging” kan de kansen van een aanslag verkleinen, zo staat er in het voorstel.

In Tsjechië is het recht op vrij wapenbezit al langer een wezenlijk onderdeel van de (politieke) cultuur van het land. Sinds 1995 kent het land een van de meeste vrije wapenwetten van Europa na decennialang repressief beleid. Inmiddels zijn er 800.000 legale geregistreerde vuurwapens in omloop onder de tien miljoen Tsjechen. Sindsdien is het land steeds veiliger geworden, zo is het aantal moorden sinds 1995 meer dan gehalveerd. Het wapenbezit is er gekoppeld aan training en toetsing die moet worden gehaald voordat er legaal een vuurwapen kan worden aangeschaft. Vrij Wapenbezit Nederland (VWN) pleit ervoor om de Tsjechische wapenwet in Nederland over te nemen.

De Tsjechische president, Milos Zeman, pleitte er eerder al voor dat burgers zichzelf moeten bewapenen om zichzelf en anderen te beschermen tegen terroristen. Hij pleitte toen ook tegen de plannen van de Europese Commissie om het vuurwapenbeleid voor heel Europa veel strenger te maken. Tsjechië is daar op dit moment een van de grootste tegenstanders van. Het huidige voorstel om de grondwet te wijzigen wordt ook wel gezien als een manier om de strengere Europese richtlijn te ontwijken.

Of het voorstel het gaat halen is nog niet bekend. De regeringscoalitie zal dan ook stemmen uit de oppositie moeten krijgen om een voldoende meerderheid van 3/5 in beide parlementen te halen die nodig is om de grondwet te wijzigen in Tsjechië.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*