Tsjechische criminaliteitscijfers op laagste niveau in tien jaar

Zoals elders al eerder aan bod kwam pleiten wij voor de Tsjechische wapenwet. Tsjechië voerde in 1995 een vrijere wapenwet in na decennialang een repressief beleid te hebben gehad. Sindsdien zijn de criminaliteitscijfers spectaculair gedaald, de moordcijfers zijn zelfs nog harder gedaald. Kort geleden werd bekend dat de Tsjechische criminaliteitscijfers op het laagste niveau in tien jaar tijd lagen.

Terwijl het aantal vuurwapens in Tsjechië van 750.000 naar meer dan 800.000 is gestegen (op bijna elf miljoen inwoners) in één jaar tijd, is de criminaliteit in dezelfde periode met meer dan elf procent gedaald. Ook hier zien we weer: meer wapens = minder criminaliteit.

Tsjechië kiest voor een andere aanpak dan de andere Europese landen. Waar de meeste Europese landen kiezen voor steeds strengere wapenwetten (die vervolgens niet werken, zoals we o.a. in het Verenigd Koninkrijk zagen), kiest Tsjechië voor de liberalere aanpak. Het land staat zijn beschaafde burgers toe om zichzelf en anderen te verdedigen met een vuurwapen. Criminelen houden daar niet van, zo blijkt uit de cijfers.

Eerder dit jaar plaatste de Global Peace Index Tsjechië al op plaats zes van veiligste landen ter wereld. Nederland staat op plaats éénentwintig. Het toont aan dat de Tsjechische aanpak van vrijere wapenwetten werkt.


Wil je weten waar wij voor staan? Klik dan hier!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*