Zwitserland laat zich niet zomaar ontwapenen!

Zwitserland laat zich niet zomaar ontwapenen! Nu de Europese Commissie probeert een strengere wapenrichtlijn door te drukken, is vrij wapenbezit in heel Europa in gevaar. Dat is niet alleen het geval in de Europese Unie maar bijvoorbeeld ook in Zwitserland wat nota bene niet eens een EU-land is. Dat komt omdat de Zwitserse wet in lijn moet zijn met een aantal Europese richtlijnen als gevolg van het Schengenverdrag.

De Zwitsers hebben echter een lange traditie van vrije wapenwetten. Samen met bijvoorbeeld Oostenrijk en Tsjechië behoren de Zwitserse vuurwapenwetten tot de meest liberale van Europa. Nu dat dreigt te worden verstoord, komt het Zwitserse parlement in actie. In tegenstelling tot Nederland heeft Zwitserland een directe democratie waardoor het volk zich vier keer per jaar kan uitspreken over bepaalde zaken. Een Zwitserse parlementariër, Werner Salzmann, wil een referendum aanvragen over het Zwitsers Schengenlidmaatschap als de regering niet meer weerstand gaat bieden tegen de strengere Europese wapenrichtlijn. Inmiddels heeft al een meerderheid van het parlement de motie daartoe ondertekend.

Nederland kan heel wat leren van Zwitserland. Daar luisteren de politici nog naar de bevolking en laten zij hen niet weerloos achter. Zwitserland laat zich niet zomaar ontwapenen!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*